Futás és az izomsérülések

 

 

Mostanában feltűnően sok futó fordult hozzám izomsérüléssel.

 

Futóknál jellemzően résztávozásnál, vagy fáradt, befeszült izomzattal való lendületes futásnál fordul elő izomhúzódás, szakadás. A sérülés történhet abban a fázisban, amikor az izomnak meg kell nyúlnia, vagy amikor erőt kifejtve össze kell húzódnia. Leggyakrabban a vádli és a hajlító(Hamstring) szenvedi el ezt a sérülést, de bármelyik izmunkban előfordulhat.

Egy dolgot fontos megjegyezni: a sérült izmot hagyni kell meggyógyulni!

Ha túl korán terhelem, akkor nem csak elnyújtom, kitolom a gyógyulási folyamatot, hanem a szakadás újra és újra kiújul, egyre mélyebb lesz, és egyre nagyobb hegszövettel gyógyul.

A túlzásba vitt kímélet sem jó, mert ha egyáltalán nem mozgok, akkor a kialakuló hegszövet rugalmatlan és zsugorodott lesz.

Aranyközépút: válasszunk olyan mozgásformát, mennyiséget  és intenzitást, ami nem okoz fájdalmat!

A szervezetünk okos, és tudja, hogy mi jó neki. A túl erős ingerekre fájdalommal reagál, így jelzi, hogy ez sok és ártalmas neki.

 

Az izomsérülés típusai:

  • Izomösszeugrás- az izomrostokban levő fehérje szálak túlzott összehúzódása, és ellazulásra való képtelensége. Nincs valódi sérülés a tünetek mögött.

Tünetek: fokozatosan kialakuló görcsös, feszülő érzés az izomban, amely tompa izomfájdalommá fokozódik. Járásnál nincs fájdalom, csak feszülés, mintha megrövidült volna az izom.

Gyógyulási idő: 2-3 nap

Terápia: az összeugrott izom nagyon jól reagál a masszázsra, hengerezésre, óvatos nyújtásra.

 

  • Húzódás: az izomszövetben egymástól távolabbi rostok kis mértékben beszakadnak, de a izom folytonossága megmarad.

Tünetek: futás közben egy tenyérnyi területen fokozatosan növekvő fájdalom, amely éles fájdalommá fokozódik. Járásnál nincs, vagy csak minimálisan van fájdalom.

Gyógyulási idő: 10-14 nap a sérülés kiterjedésétől függően

Terápia: akut fázisban kompressziós kötés, Pasta Cool-os dunsztkötés. A 3.ik naptól a sérülés alatti és fölötti terület lazítása masszázs vagy henger segítségével,  fájdalommentes mozgatás(pl séta, biciklizés, fokozatos erősítés).

 

  • Részleges szakadás: egymás melletti izomrostok szakadása, az izom részlegesen folytonossági hiányt szenved.

Tünetek: futás közben hirtelen, éles, késszerű fájdalom jelentkezik az izom egy pontján, a futás nem folytatható, 4-5 napig járásnál is jelentkező fájdalom az adott területen. Vérömleny megjelenése a sérülés területén, vagy alatta(lehet, hogy napokkal később lesz látható).

Gyógyulási idő: 4-6 hét a szakadás mélységétől függően(0,5 cm alatt 4 hét, 0,5 cm fölött 6 hét)

Terápia: célszerű gyógytornászhoz fordulni célzott mozgásterápia, lágyrészlazítás és a sportba való visszavezetés céljából.

 

  • Teljes szakadás: a teljes izomhas keresztmetszetében elhasad. Ez egy súlyos, szerencsére nagyon ritkán előforduló sérülés. Mindenképpen orvosi ellátást és komoly rehabilitációt igényel.

Gyógyulási idő: 3-6 hónap.

 

Az izomsérüléseknél jelentkező tünetek sokat segítenek a diagnózis felállításában, de pontos leírást Ultrahang vagy MRI adhat.

Ha a sérülés elhúzódó, vagy visszatérő jellegű, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a sérülés hátterében különböző okok lehetnek( pl. gyulladásos góc, törzsizomgyengeség, izomkoordinációs probléma…).

Az izomsérüléseket alapos bemelegítéssel, megfelelő regenerációval, sok folyadékbevitellel és nyomelempótlással lehet megelőzni.

 

Sérülésmentes futást!